Inschakelen van de deurwaarder wordt weer goedkoper!

Voor het voeren van een gerechtelijke procedure brengt de rechtbank kosten in rekening, de zgn. griffiekosten of het griffierecht. De afgelopen 10 jaar zijn deze kosten in een aantal stappen fors verhoogd. Minister Dekker heeft nu een wetsvoorstel gepubliceerd waarbij die griffiekosten voor vorderingen tot € 5.000,= worden verlaagd. Het inschakelen van een deurwaarder voor gerechtelijke incasso wordt daarmee dus goedkoper. Ook in een eerder blog stonden we al stil bij de kosten van een gerechtelijke procedure.

Uw debiteur betaalt zijn factuur niet na verschillende aanmaningen en herinneringen. Een gerechtelijke incassoprocedure  is dan vaak de geëigende weg om alsnog uw factuur betaald te krijgen. De kosten van die gerechtelijke procedure bestaan uit deurwaarderskosten (voor bijvoorbeeld de dagvaarding en het betekenen van het vonnis) en griffiekosten. Dat zijn de kosten die de rechtbank in rekening brengt. Deze kosten worden verhaald bij uw debiteur. Maar  de griffiekosten mag een deurwaarder niet voorschieten. Veelal ontvangt u bij aanvang van de gerechtelijke procedure dan ook een voorschotnota. Ook kan het zijn dat een rechter niet alle gerechtelijke kosten voor rekening van de debiteur laat komen. Of dat na de rechtbankprocedure blijkt dat uw debiteur alsnog niet betaald; bijvoorbeeld bij een faillissement.

Hoe hoog zijn de griffiekosten?

De hoogte van die griffiekosten is afhankelijk van a. het type eiser en b. de hoogte van de vordering. Rechtspersonen (B.V., N.V. etc.) betalen hogere kosten. Natuurlijke personen (waaronder ook Eenmanszaken) lagere. In de afgelopen 10 jaar zijn de griffiekosten in een aantal stappen fors verhoogd. Dit leidde tot een ongewenste situatie. Ondernemers met vorderingen tot € 1.500 besloten vaak om vorderingen maar af te boeken in plaats van een gerechtelijke incasso procedure te starten.

Na een succesvolle lobby van ondernemers en deurwaarders (waarbij ook onze netwerkpartner een belangrijke rol speelde) heeft Minister Dekker nu een wetsvoorstel voor aanpassing van die griffiekosten gedaan. Met dit voorstel worden de griffiekosten voor vordering van € 500-€ 2.500 met 29-37% verlaagd. De belangrijkste wijzigingen op een rij:

 • Bij vorderingen tot € 500 blijft het griffierecht voor Rechtspersonen € 121, voor Natuurlijke personen € 81;
 • Bij vorderingen van € 500- € 1.500 wordt het griffierecht verlaagd. Voor Rechtspersonen van € 486 naar € 306, voor Natuurlijke personen van € 231 naar € 204
 • Bij vorderingen van € 1.500 – € 2.500 wordt het griffierecht voor Rechtspersonen verlaagd van  € 486 naar € 347. Voor Natuurlijke personen ongewijzigd op € 231.

Wanneer deze wetswijziging ingaat is nog niet bekend;

Bij Yuridis juichen wij deze ontwikkeling van harte toe. Immers wordt daarmee de drempel naar de deurwaarder en een gerechtelijke incasso procedure verlaagd. Recht hebben. Recht krijgen. Recht halen.

Kijk hier voor een volledig overzicht van de incassokosten.

Over de auteur

Managing partner Charles BrunsHet is onze missie om incasso en deurwaardersdiensten voor een brede groep ondernemers toegankelijk te maken. U heeft waarschijnlijk niet dagelijks met onbetaalde facturen of een (dreigend) juridisch conflict te maken. Yuridis helpt met heldere adviezen, toegankelijke service, digitale oplossingen en transparante dienstverlening. Doe onze gratis Incasso Check, laat ons uw aanmaning versturen of neem telefonisch contact op met onze Adviesbalie, 7 dagen per week bereikbaar. Tenslotte staan onze deurwaarders voor u klaar als de situatie daarom vraagt. (Charles Bruns – managing partner Yuridis)

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Incasso tijdens de coronacrisis: maak onderscheid tussen Niet-Willers en Niet-Kunners

Bekijk alle blogberichten

Voordelen Yuridis

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • Yuridis klantbelofte

  Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
 • Overal in Nederland

  Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
 • Voor en door ondernemers

  Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
 • Transparantie

  In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
 • Klantbeoordelingen

  Beoordelingen op basis van klantervaringen

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.