Pas op met fake reviews!

U bent er wellicht al bekend mee: het fenomeen ‘fake reviews’. Ook als ondernemer hebt u er misschien zelfs al mee te maken gehad. U bent bijvoorbeeld met een partij in zee gegaan omdat deze zo’n goede reviews had, maar achteraf bleek die partij zich aan geen enkele afspraak te houden of waardeloze producten te leveren. Helaas komt dit nog steeds en in toenemende mate voor.

Wetsvoorstel

We baseren onze mogelijke aankoop steeds vaker op het online profiel van een bedrijf; objectieve en betrouwbare recensies zijn daarom cruciaal. Dat zijn ze nu soms niet; en dat vraagt om maatregelen. Inmiddels is een wetsvoorstel ingediend om dergelijke fake reviews te verbied

en. Het wordt ‘verboden om valse consumentenbeoordelingen en -aanbevelingen te plaatsen of te laten plaatsen’. Het voorstel gaat nog verder dan alleen dat: ook likes op social media mogen niet meer worden ingekocht en negatieve reviews mogen niet meer zomaar worden verwijderd.

Voor u als ondernemer maakt deze wet het straks makkelijker om uw potentiële klanten en leveranciers op basis van reviews in te schatten en te beoordelen of u wel of niet met hen in zee gaat. Maar door deze wet zult u ook zelf naar uw eigen reviews moeten gaan kijken. De wetgever legt namelijk de handhaving van het verbod bij ondernemingen zelf! Een verkoper dient straks op aanvraag te kunnen aantonen of en hoe hij controleert dat gepubliceerde reviews afkomstig zijn van personen of bedrijven die daadwerkelijk de

aangeboden producten hebben gekocht. Kunt u als ondernemer die informatie niet verstrekken? Dan is dat een ‘oneerlijke handelspraktijk’ en ligt een serieuze boete (minimaal 4% van de omzet!) op de loer.

In de tussentijd…

Maar wat kunt u nu al zelf doen tot het moment dat de nieuwe wet in zal gaan? Stel uzelf de volgende vragen als u bedrijven beoordeelt op basis van reviews:

  1. Komen de reviews gelijkmatig binnen? Als plots heel veel (positieve) reviews in zeer korte tijd verschijnen is dit een teken dat er iets niet klopt.
  2. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Een bedrijf met alleen maar positieve reviews is vaak geen goed teken. Wellicht worden negatieve reviews met opzet niet getoond.
  3. Lijken de reviews veel op elkaar of worden alleen cijfers gegeven? Dat kan erop wijzen dat één en dezelfde persoon al die recensies heeft geplaatst.

Yuridis reviews via Kyoh

Bekend is dat er ook bedrijven in de incassobranche zijn die van fake reviews gebruik maken. Yuridis is graag open over waar onze reviews vandaan komen en hoe wij met reviews omgaan. Yuridis stuurt iedereen die bij ons een aanvraag heeft ingediend achteraf een e-mail met het verzoek om een recensie te plaatsen op Kyoh. Alle recensies worden automatisch geplaatst, dus ook de negatieve. Hiermee voldoet Yuridis dus al aan de voorwaarden die de nieuwe wet aan ons zal stellen en mag u vertrouwen op een objectief beeld van onze dienstverlening. Zoals het hoort.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Op pad met… de deurwaarder in Bergen op Zoom

Bekijk alle blogberichten

Voordelen Yuridis

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
  • Yuridis klantbelofte

    Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
  • Overal in Nederland

    Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
  • Voor en door ondernemers

    Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
  • Transparantie

    In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
  • Klantbeoordelingen

    Beoordelingen op basis van klantervaringen

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.