Op pad met… de deurwaarder in Almere
Bij Yuridis verlagen we de drempels die ondernemers ervaren om de deurwaarder in te schakelen. Dat doen we bijvoorbeeld door meer inzicht te geven in het doen en laten van de deurwaarder. In deze column gaan we ‘Op pad met… de deurwaarder.’ Die vertelt over zijn dagelijkse werkzaamheden of een bijzondere casus. In deze blog zijn we ‘Op pad met de deurwaarder in Almere’.
Auto in beslag genomen
Kort geleden stond een van onze deurwaarders op de stoep bij mijnheer Jansen. Er stond nog een aanzienlijke vordering open op naam van een garagebedrijf. De rechter had betrokkene inmiddels veroordeeld. Klaar voor beslag dus. Bij de woning van de debiteur werd zijn auto aangetroffen. Er werd beslag op gelegd en de auto werd afgevoerd. Dezelfde dag nog werden we gebeld. Door een ander garagebedrijf. De in beslag genomen auto zou niet van mijnheer Jansen zijn, maar van deze garage.
De vordering van onze cliënte (Garage Mobiel) had betrekking op een wel door mijnheer Jansen gekochte, maar niet afgenomen auto. Jansen had een nieuwe auto uitgezocht. Er zat een paar maanden levertijd op, dus het zou even duren voordat Jansen ervan zou kunnen gaan genieten. Daar had Jansen wel een oplossing voor: hij hoefde geen korting op het aankoopbedrag (hij ruilde geen auto in), maar hij wilde daarvoor in ruil tijdens de wachtperiode een zogenaamde voorloopauto hebben. Garage Mobiel vond dat een prima oplossing en ging akkoord. Jansen de auto mee en Mobiel had weer een goede deal gesloten. Zo leek het.
Ontbinden van de koopovereenkomst
Jansen liet niets meer van zich horen. Op verzoeken van de garage om de nieuwe auto af te komen halen werd niet gereageerd. Garage Mobiel haalde met een reservesleutel de voorloopauto op een onverwacht moment bij mijnheer Jansen terug, ontbond de koopovereenkomst en sprak Jansen aan voor de schade. Deze werd door ons namens de garage in een gerechtelijke procedure gevorderd en toegewezen in een vonnis van de rechter. Met dat vonnis in de hand begaf de deurwaarder zich naar het huis van Jansen.
Recidivist
Nog voordat Jansen thuis werd aangetroffen dwaalden de ogen van de deurwaarder af naar de enkele auto’s die bij het appartementencomplex geparkeerd stonden. Uit informatie van het kentekenregister kwam naar voren dat één van de aangetroffen auto’s op naam van Jansen stond. Er werd beslag gelegd en de auto werd afgevoerd door een ingeschakeld sleepbedrijf.
Jansen stond op zijn achterste benen. En niet alleen hij. Garage Voerendaal meldde zich en claimde het eigendom van de beslagen auto. Uit de contacten met deze garage kwam naar voren dat Jansen een auto had besteld, geen korting had gewild, maar wel een voorloopauto gedurende de wachtperiode. Hetzelfde trucje bij een andere dealer dus. Jansen was echter bij Garage Voerendaal een stapje verder gegaan. Hij had het voor elkaar gekregen dat de garage de voorloopauto op zijn naam had laten registreren. Dat kwam de bewijspositie van Voerendaal uiteraard niet ten goede. Voor de goede orde: registratie bij het kentekenregister is niet zaligmakend en zegt niet altijd iets over de eigendom. Uiteindelijk kon de garage niet aantonen dat zij eigenaar was van de auto. Deze zou dus ten laste van Jansen verkocht gaan worden. Maar zover kwam het niet.
Gewoon lekker verder gaan
Jansen meldde zich bij een stadsbank, kreeg binnen enkele dagen een krediet en betaalde via ons kantoor zijn schuldeiser Garage Mobiel. De auto kreeg hij dus terug.
En Garage Voerendaal? Tja, die moet naar de rechter. Een vonnis halen. En daarna beslag laten leggen. Misschien wel op een auto die ooit van haarzelf was of op een auto die binnenkort als voorloopauto door weer een andere garage aan Jansen wordt afgeleverd…want kortingen wil mijnheer Jansen niet.
Wat is de les?
Kleine beslissingen in een verkooptraject kunnen grote financiële gevolgen hebben. Een beslissing om iets niet of om juist iets wel te doen is zo genomen, maar over de juridische betekenis van zo’n beslissing wordt vaak niet goed nagedacht. Meestal lost een juridisch probleem zich in de praktijk wel op, maar niet altijd. Bedrijven doen er dus goed aan zich ook in het verkooptraject al te laten adviseren door hun gerechtsdeurwaarder.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.