Op pad met… de deurwaarder in Apeldoorn

Bij Yuridis verlagen we de drempels die ondernemers ervaren om de deurwaarder in te schakelen. Dat doen we bijvoorbeeld door meer inzicht te geven in het doen en laten van de deurwaarder. In deze column gaan we ‘Op pad met… de deurwaarder.’ Die vertelt over zijn dagelijkse werkzaamheden of een bijzondere casus. In deze blog zijn we ‘Op pad met… Erik Hamer’, deurwaarder-ondernemer in Apeldoorn.

“De deurwaarder is de specialist die in het incassotraject een wereld van verschil kan maken. Door het actief zoeken van persoonlijk contact en waarneming door bijvoorbeeld een huisbezoek. In combinatie met zijn bevoegdheden en ervaring, kan de deurwaarder stimuleren dat er betaald wordt waarmee kosten van een procedure worden voorkomen.” (Erik Hamer)

 

 

 

De deurwaarder: oren en ogen in het incassotraject

Een incassoprocedure beperkt zich bij incassobureaus tot brieven, mailtjes en telefoontjes. In de praktijk blijkt dat deze middelen niet altijd effectief zijn. Berichten worden niet gelezen, vergeten of zelfs bewust genegeerd. Vaak hebben de schuldeisers dan de keuze: afboeken of naar de rechter.

Maar, er is een tussenoplossing: het debiteurenbezoek door de deurwaarder. Deurwaarders zijn dagelijks op pad en maken nog weleens wat mee. Dit gaat van het maken van goede afspraken tot minder vriendelijke situaties, van het treffen van betalingsregelingen tot het doen van beslagleggingen. Geen dag en geen bezoek is dan ook hetzelfde en een deurwaarder weet als geen ander hoe met lastige situaties aan de deur moet worden omgegaan. Voor ondernemers kunnen deurwaarders dan ook veel meer betekenen dan het sturen van een briefje.

Een huisbezoek door een deurwaarder kan voor een schuldeiser slim zijn om te laten uitvoeren. Aan de ene kant natuurlijk om betaling te krijgen. Aan de andere kant kan een deurwaarder op locatie een goede inschatting maken van de situatie voor het geval de klant niet betaalt. Het huisbezoek is er namelijk ook op gericht om te kijken of de klant wel kán betalen. Niet alles is zichtbaar van buitenaf, maar met de ervaring van de deurwaarder, het huisbezoek en de dossiergegevens kan vaak wel een gedegen oordeel gevormd worden van de financiële positie van de debiteur.

Op bezoek bij een brievenbusfirma

Zo had een opdrachtgever van ons een vordering op een besloten vennootschap. Deze vennootschap had een fraaie website, was gevestigd in een mooi pand, prima recensies etc. Je zou dan denken “geen vuiltje aan de lucht”. De vordering werd echter niet betaald en op onze berichten werd niet gereageerd. Ik ben toen maar eens op locatie gaan kijken. Ik sprak daar met de receptioniste en het bleek om een brievenbusfirma te gaan, zonder dat de firma daar feitelijk een kantoor had. Dat was van buitenaf niet zichtbaar. Ook liet zij mij een flinke stapel ongeopende post zien. Die was al een tijd niet opgehaald. Ik kon hieruit opmaken dat deze klant een abonnement had op onder meer deurwaarders en de belastingdienst: een indicatie dat er iets goed mis is.

Op basis van deze informatie hebben wij onze opdrachtgever geïnformeerd. In overleg besloten we om nog even terughoudend te zijn met verdere stappen tegen deze firma, maar wel vinger aan de pols te houden. En helaas terecht: niet veel later was de firma failliet en waren er geen juridische mogelijkheden meer om de vordering betaald te krijgen. Dat is heel vervelend voor een opdrachtgever, dat realiseren wij ons heel goed. Maar tegelijkertijd hebben wij de opdrachtgever door het huisbezoek ook weten te behoeden voor een forse nota van de Rechtbank.

Over de auteur

Erik Hamer (1981) is gerechtsdeurwaarder en mede-eigenaar van Karreman Gerechtsdeurwaarders en Juristen in Apeldoorn. Karreman is in 1987 opgericht door de heer M. Karreman en het oudste kantoor van Apeldoorn e.o.. Het kantoor is uitgegroeid tot een full-service gerechtsdeurwaarderskantoor met 20 gekwalificeerde medewerkers, waaronder gerechtsdeurwaarders, juristen en mediators. In 2003 startte Erik als stagiair en incassomedewerker voor zijn HEAO-Management Economie en Recht opleiding. Na een universitaire vervolgstudie Nederlands Recht, startte hij in 2006 als jurist bij Karreman. Al in 2008 rondde hij de opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder af en sindsdien oefent hij het deurwaardersvak uit. In december 2014 werd Erik benoemd tot gerechtsdeurwaarder en kort daarna werd hij partner/mede-eigenaar van het kantoor. Kwaliteit van de uitvoering van het vak staat bij Erik voorop. “Gewoon goede dienstverlening leveren en op een servicegerichte manier opkomen voor de klant en zijn belangen.”


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Pas op met fake reviews!

Bekijk alle blogberichten

Voordelen Yuridis

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
  • Yuridis klantbelofte

    Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
  • Overal in Nederland

    Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
  • Voor en door ondernemers

    Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
  • Transparantie

    In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
  • Klantbeoordelingen

    Beoordelingen op basis van klantervaringen

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.