Op pad met… de deurwaarder in Hilversum

Bij Yuridis verlagen we de drempels die ondernemers ervaren om de deurwaarder in te schakelen. Dat doen we bijvoorbeeld door meer inzicht te geven in het doen en laten van de deurwaarder. In deze column gaan we ‘Op pad met… de deurwaarder.’ Die vertelt over zijn (of haar!) dagelijkse werkzaamheden of een bijzonder onderwerp. Hoe om te gaan met inbreuk op uw auteursrecht? Hoe gaat een bewijsbeslag in zijn werk? Sharon van Kampen, werkzaam als deurwaarder in Hilversum neemt u in deze blog mee naar haar dagelijkse praktijk.

Inbreuk op auteursrecht

 Ik rijd op maandagochtend vroeg vanuit mijn woonplaats naar het kantoor in Hilversum. Ik word in de auto gebeld door een advocaat met een belangrijke opdracht. ‘Sharon, ik heb een cliënt die vermoed dat er inbreuk wordt gemaakt op zijn auteursrechten. Ik wil graag zo snel mogelijk bewijs veilig stellen’. Nu vraagt u zich vast af, net als ik op dat moment: wat is er precies aan de hand?

Cliënt van mijn opdrachtgever is meubelontwerper en heeft een unieke stoel ontworpen; hij is daardoor uitsluitend rechthebbende als auteur. De meubelontwerper heeft aanwijzingen dat een ander bedrijf precies hetzelfde model stoel aanbiedt. Hij stelt dat de stoel identiek is en dat het bedrijf inbreuk maakt op zijn auteursrechten.

U begrijpt dat als er daadwerkelijk inbreuk wordt gemaakt dat dat niet mag. Maar bewijs het maar eens! Gelukkig kan je de rechter verzoeken een vergunning voor het leggen van bewijsbeslag te verlenen. In deze zaak verleent de rechter een vergunning tot het leggen van bewijsbeslag op kopieën van informatie. Daarmee confronteer ik het betreffend bedrijf pas op het moment dat ik naar binnen stap zodat we de kans op verduistering voorkomen.

Hoe bewijs je inbreuk op het auteursrecht?

Voor het leggen van bewijsbeslag is een deurwaarder nodig. Ik spreek met mijn opdrachtgever bij hem op kantoor af. Het is bij dit soort grote opdrachten heel belangrijk om voorafgaand face to face de situatie door te nemen en duidelijke afspraken met elkaar te maken. Zo weet mijn opdrachtgever wat hij van mij kan verwachten en vertel ik hem hoe het leggen van bewijsbeslag in de praktijk in zijn werk gaat.

Ik leg uit dat het leggen van bewijsbeslag ingrijpend is. We komen het bedrijf binnen en vervolgens moet ik zo snel mogelijk het bewijs veiligstellen en als laatste neem ik kopieën mee. Deze actie kan een een behoorlijke impact hebben op (de medewerkers van) het bedrijf. Het is mijn taak om dit proces door heldere communicatie in goede banen te leiden. Ik mag alleen beslag leggen op de documenten en bestanden zoals die in de uitspraak van de rechter staan omschreven.

Veiligstellen van bewijs

Ik ga samen met een collega deurwaarder en een ICT-specialist naar het bedrijf voor beslaglegging. Als deurwaarder heb ik natuurlijk niet overal verstand van en daarom heb ik een deskundige naast me, dit werkt wel zo prettig. De rechter benoemt overigens de in te schakelen deskundige.

De manager opent de deur en ik vertel wie wij zijn en vraag of wij binnen mogen komen. De manager was zeer vriendelijk en liet ons binnen. Eenmaal binnen geef ik de uitspraak van de rechter af en leg uit dat ik beslag leg op alle bescheiden zoals in de uitspraak van de rechter staan omschreven. De manager verleent medewerking en we kunnen direct aan de slag. Samen met de ICT-specialist maak ik kopieën van de omschreven informatie. Dit is een behoorlijke uitzoek klus want die informatie staat uiteraard niet gesorteerd in een mapje voor mij klaar.

Het bewijs is uiteindelijk veiliggesteld. De kopieën van de informatie worden door mijn opdrachtgever ter onderbouwing gebruikt in de procedure. De bewijzen mogen nog niet door mijn opdrachtgever ingezien worden, hiervoor moet een aparte procedure gestart worden.

Kan bewijsbeslag ook uw situatie versterken?

Mocht u in een situatie terecht komen waarop de kans op een succesvolle procedure afhangt van bepaalde bewijzen, dan is bewijsbeslag wellicht een mogelijkheid. Met bewijsbeslag stelt u bewijs voorafgaand aan een procedure veilig en voorkomt u dat bewijs tijdens een procedure wordt verduisterd.

Over de auteur

Sharon van Kampen is  sinds 2014 werkzaam bij deurwaarderskantoor Van Schendel en Partners in Hilversum. Ze leerde het vak ‘van binnenuit’ als zaakbehandelaar en accountmanager. Sinds 2018 is Sharon actief als kandidaat-deurwaarder.

Van Schendel en Partners is regiopartner van Yuridis voor de regio Flevoland en Utrecht.

“Een goede samenwerking staat aan de basis voor een succesvolle afloop van een zakelijk conflict.”

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Incasso tijdens de coronacrisis: maak onderscheid tussen Niet-Willers en Niet-Kunners

Bekijk alle blogberichten

Voordelen Yuridis

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
  • Yuridis klantbelofte

    Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
  • Overal in Nederland

    Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
  • Voor en door ondernemers

    Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
  • Transparantie

    In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
  • Klantbeoordelingen

    Beoordelingen op basis van klantervaringen

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.