Op pad met… de deurwaarder in Utrecht
Bij Yuridis verlagen we de drempels die ondernemers ervaren om de deurwaarder in te schakelen. Dat doen we bijvoorbeeld door meer inzicht te geven in het doen en laten van de deurwaarder. In deze column gaan we ‘Op pad met… de deurwaarder.’ Die vertelt over zijn (of haar!) dagelijkse werkzaamheden of een bijzonder onderwerp. Hoe werkt het retentierecht? Mark den Hertog, partner bij BRU incasso en deurwaarders en zelf deurwaarder in Utrecht informeert u in dit blog over de dagelijkse praktijk.
Het recht van de garagehouder: het retentierecht!
Op een dag eind november vorig jaar werd ik door een collega in mijn auto gebeld. Eén van onze cliënten, een middelgrote garagehouder, had een aantal facturen à € 2.200,00 openstaan bij een klant. Deze facturen stonden al een aantal maanden open en onze cliënt had al tegen zijn klant gezegd dat hij eerst de facturen moest betalen, voordat hij een nieuwe werkplaatsafspraak mocht maken. Die mededeling was blijkbaar niet bij de planner doorgekomen, want vandaag stond diezelfde auto weer voor onderhoud en reparatie bij mijn cliënt.
Wat kon de garagehouder doen?
Omdat wij begrijpen dat ondernemers persoonlijk met de deurwaarder willen overleggen, werd hij naar mij doorverbonden. De cliënt legde opnieuw kort uit wat het probleem was. Hij had zelf al verschillende afspraken gemaakt, maar zijn klant kwam die afspraken telkens niet na. En tot overmaat van ramp was zijn monteur al weer begonnen aan de onderhoudsbeurt van de BMW. Ik zei mijn cliënt dat dit een mooie buitenkans was om de druk wat op te voeren en te zorgen dat de facturen toch betaald werden.
Ik adviseerde om de huidige werkzaamheden in ieder geval op te schorten en het retentierecht in te roepen. Dit is het recht om een goed niet af te geven zolang uw prestatie niet is betaald. Hij moest zorgen dat de auto op zijn terrein stond en aan zijn klant kenbaar te maken dat hij dit retentierecht uitoefende op die auto. Verder adviseerde ik hem om de auto pas mee te geven als hij de totale geldsom had ontvangen. Voor de al uitgevoerde en nog uit te voeren werkzaamheden adviseerde ik hem om zijn klant een voorschot te laten betalen.
En het eindresultaat?
Binnen drie dagen en evenzovele overboekingen naar de rekening van mijn cliënt zijn de facturen uiteindelijk betaald. De onderhoudsbeurt is ook netjes afgerond en ook die werd vooraf betaald, waarna de klant zijn auto weer kon meenemen. Een auto is toch ook vaak emotie, waar mensen maar moeilijk afstand van kunnen doen… In dit geval hoefde ik dus niet in actie te komen en was mijn klant geholpen met een telefonisch advies. Ook helemaal prima!
Over de auteur
Mark den Hertog is partner en Gerechtsdeurwaarder bij BRU Incasso en Gerechtsdeurwaarders.
BRU Incasso en Gerechtsdeurwaarders is regiopartner van Yuridis voor de regio ‘Groene Hart’.
“Wij zorgen dat u (sneller) uw geld krijgt. Met respect voor uw relaties.”
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.