Op pad met… de deurwaarder in Zutphen

Bij Yuridis verlagen we de drempels die ondernemers ervaren om de deurwaarder in te schakelen. Dat doen we bijvoorbeeld door meer inzicht te geven in het doen en laten van de deurwaarder. In deze column gaan we ‘Op pad met… de deurwaarder.’ Die vertelt over zijn dagelijkse werkzaamheden of een bijzonder onderwerp. In deze blog een bijdrage van Ernst Wiggers, gerechtsdeurwaarder en ondernemer in Zutphen.

 

Als deurwaarder ben ik vaak hele dagen op weg met allerlei verschillende dossiers. Vaak vergelijkbare zaken maar altijd gaat het over persoonlijke en ingrijpende zaken. Ik word blij als ik een rol kan spelen in de oplossing van een, op het oog, moeilijk dossier. In dit blog schets ik een zaak die aan al die voorwaarden voldoet.

Via een collega-deurwaarder in het westen van het land word ik ingeschakeld voor een dossier over de incasso van proceskosten bij een voormalig advocaat.

Wat is er aan de hand?

De beklaagde was door de Orde van Advocaten voor de tuchtrechter gedaagd. Hij had in een zaak contant geld aangenomen en dit is voor een advocaat niet toegestaan. De tuchtrechter oordeelde dat de man uit zijn ambt gezet moest worden en gaf de Orde dus gelijk. De advocaat werd van het tableau geschrapt. Daarnaast werd de advocaat veroordeeld tot de proceskosten. Hij moest een fors bedrag terug betalen.

Het kan de beste overkomen

Omdat de man zijn beroep dus niet meer kan uitoefenen raakt hij, financieel, aan lagerwal. Hij verhuist met zijn echtgenote vanuit een riante woning in de Randstad naar Oost Nederland. Diverse pogingen om in contact te komen met de debiteur waren op niets uitgelopen. Ik ga op pad om beslag te leggen op de bezittingen van de voormalig advocaat.

Aangekomen bij de, behoorlijk vervallen, woning van het stel bel ik enkele keren aan. Maar er is geen teken van leven. Ik sta op het punt om de slotenmaker te bellen als de deur plots opengaat en de gedaagde ineens voor mijn neus staat. Ik stel me voor en geef aan wat het doel is van mijn komst. De man reageert enigszins apathisch, het is duidelijk dat hij behoorlijk onder de indruk is van de hele situatie.

Ook de echtgenote komt erbij en ik word binnen uitgenodigd om de zaak te bespreken. Het is duidelijk dat men betere tijden heeft gekend. De inrichting van de woonkamer is, zeker in vergelijking met staat van de woning, zeer  smaakvol en luxe. De man kan zijn beroep niet meer uitoefenen en dit heeft, mentaal en financieel een grote impact op het gezin. De post wordt niet meer geopend, rekening blijven onbetaald.

Een plotselinge wending

Maar ineens krijgt het gesprek toch een onverwachte wending. De echtgenote is een nieuwe onderneming gestart, en met succes. Vanwege een goede zakelijke deal verwacht ze op korte termijn een aanzienlijk bedrag, waarmee de openstaande claim makkelijk ineens afgelost kan worden.

De inboedel van het advocatenstel vertegenwoordigt een redelijke waarde en ik maak dan ook een proces-verbaal van inbeslagname. In overleg met mijn opdrachtgever besluit ik af te zien van een datum voor verkoop daarvan. Als men binnen 6 weken de schuld alsnog voldoet wordt dat beslag opgeheven en kan men verder bouwen aan een nieuwe toekomst. Naar aanleiding van het gesprek en de indruk die ik ter plekke krijg heb ik alle vertrouwen in een goede afloop.

 

Over de auteur

Ernst Wiggers is al ruim 20 jaar actief als gerechtsdeurwaarder in Zutphen en eigenaar van incasso- en deurwaarderskantoor Wiggers van Meggelen. WVM is regiopartner van Yuridis voor de regio Oost Nederland (Achterhoek, Salland en Twente).

 

Als deurwaarder is het mijn taak om de belangen van zowel de opdrachtgever als de debiteur te dienen. Het geeft mij elke keer weer heel veel voldoening als ik een, schijnbaar vastgelopen, zaak kan vlot trekken. En deze ook daadwerkelijk tot een, voor alle partijen aanvaardbare, oplossing komt.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Incasso tijdens de coronacrisis: maak onderscheid tussen Niet-Willers en Niet-Kunners

Bekijk alle blogberichten

Voordelen Yuridis

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • Yuridis klantbelofte

  Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
 • Overal in Nederland

  Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
 • Voor en door ondernemers

  Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
 • Transparantie

  In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
 • Klantbeoordelingen

  Beoordelingen op basis van klantervaringen

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.