Procederen wordt in 2019 goedkoper

Nadat de kosten voor een gerechtelijke procedure in de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen zal het in 2019 goedkoper worden om een rechtszaak te voeren.

De belangrijkste oorzaken daarvan zijn de indexatie van het zgn. salaris gemachtigde en de te verwachten daling van griffiekosten. Wij leggen uit hoe dat zit.

Indexering gerechtelijke kosten

De kosten die in rekening worden gebracht in een gerechtelijke (incasso)procedure zijn wettelijk vastgesteld. Hierdoor ontstaat rechtsgelijkheid: elke debiteur en elke procedure wordt met dezelfde kosten belast. De hoogte van die kosten is gebaseerd op de kosten die partijen (rechtbank, deurwaarder, advocaat) maken om de activiteiten uit te voeren. Jaarlijks worden deze kosten geïndexeerd om algemene kostenverhogingen op te vangen.

Deurwaarderskosten zijn per 1 januari geïndexeerd

De kosten die een deurwaarder voor zijn diensten in een gerechtelijke procedure in rekening brengt liggen vast in het Besluit Tarieven Ambtshandelingen Gerechtsdeurwaarders. Per 1 januari 2019 zijn deze tarieven geïndexeerd en verhoogd met 1,7%.

Griffiekosten worden in 2019 verlaagdProcederen in 20

De tarieven die de rechtbank in rekening brengt voor het voeren van een rechtszaak zijn wettelijk vastgelegd. Per 1 januari zijn deze griffiekosten geïndexeerd en verhoogd met ca. 2%.

De hoogte van deze griffiekosten is al jarenlang onderwerp van discussie. Bij een tariefaanpassing in 2012 zijn de griffiekosten in een klap tientallen procenten verhoogd. Ook daarna was er nog een forse stijging van het griffierecht. Gevolg daarvan was dat het aantal rechtszaken (in met name incasso) fors afnam.  Er ontstond een uitgebreide lobby van o.a. de Nederlandse belangenvereniging voor gerechtsdeurwaarders (onze netwerkpartner). Minister Dekker heeft recent een voorstel gedaan tot verlaging van de griffierechten bij incassozaken tussen € 500 en € 5.000.  Straks betaalt een bedrijf  € 300 aan griffierecht voor een vordering van € 900. Nu is dat nog € 467. Particulieren betalen voor eenzelfde vordering nu € 226, dat wordt € 200. Wanneer deze tariefsverlaging ingaat is nog niet bekend.

Salaris gemachtigde met ruim 20% geïndexeerd

Als u een gerechtelijke procedure voert bij de kantonrechter kunt u zich laten bijstaan door een advocaat of deurwaarder. De kosten van die rechtsbijstand zijn niet wettelijk vastgelegd en zijn dus vrij. De rechter kent, samen met zijn uitspraak, een vergoeding van deze kosten toe. De verliezende partij wordt veroordeeld tot die kosten (het salaris gemachtigde). Dat salaris gemachtigde is per 1 januari voor het eerst sinds jaren weer geïndexeerd, en wel met 20,1%. Dit betekent dat de rechter dus een hogere vergoeding voor rechtsbijstand zal toekennen aan de winnende partij.

Wie betaalt de kosten voor incasso?

Uitgangspunt van incasso door Yuridis is dat alle kosten van het incassotraject in rekening worden gebracht bij uw debiteur. Dat gaat in de fase voor de rechtbank over de wettelijke incassokosten en de wettelijke rente.

Zodra u besluit om de vordering door tussenkomst van de rechtbank te incasseren komen daar de deurwaarderskosten, het griffierecht en de kosten voor eventuele rechtsbijstand bij. Als u door de rechtbank in het gelijk wordt gesteld worden deze kosten bij uw debiteur verhaald. Het kan echter zijn dat uw debiteur alsnog niet betaald. Bijvoorbeeld bij een schuldsanering, faillissement, overlijden of vertrek met onbekende bestemming. In dat geval zult u, als schuldeiser, deze kosten moeten betalen. Bij Yuridis hebben wij speciale afspraken gemaakt met onze deurwaarders. Bij ‘onverhaalbare’ deurwaarderskosten betaalt u een gematigd tarief.

Al met al goed nieuws dus bij de start van het nieuwe jaar. Het wordt, eindelijk, weer goedkoper om uw recht te halen via de rechtbank.

Over de auteur

Managing partner Charles BrunsHet is onze missie om incasso en deurwaardersdiensten voor een brede groep ondernemers toegankelijk te maken. U heeft waarschijnlijk niet dagelijks met onbetaalde facturen of een (dreigend) juridisch conflict te maken. Yuridis helpt met heldere adviezen, toegankelijke service, digitale oplossingen en transparante dienstverlening. Doe onze gratis Incasso Check, laat ons uw aanmaning versturen of neem telefonisch contact op met onze Adviesbalie, 7 dagen per week bereikbaar. Tenslotte staan onze deurwaarders voor u klaar als de situatie daarom vraagt. (Charles Bruns – managing partner Yuridis)

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Incasso tijdens de coronacrisis: maak onderscheid tussen Niet-Willers en Niet-Kunners

Bekijk alle blogberichten

Voordelen Yuridis

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • Yuridis klantbelofte

  Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
 • Overal in Nederland

  Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
 • Voor en door ondernemers

  Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
 • Transparantie

  In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
 • Klantbeoordelingen

  Beoordelingen op basis van klantervaringen

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.