Kosten deurwaarder: betaalt de schuldeiser of de debiteur?

De kosten van een deurwaarder kunnen behoorlijk oplopen. Daarom wilt u natuurlijk weten wie die kosten betaalt. Is dat de schuldeiser of de debiteur? De schuldeiser of opdrachtgever is degene die de deurwaarder inschakelt. Maar de reden hiervoor is dat de debiteur niet betaalt. Yuridis vertelt u alles over de kosten die een deurwaarder maakt en wie ze moet betalen.

Welke kosten maakt een deurwaarder?

Laten we beginnen met de kosten die de deurwaarder moet maken. Een deurwaarder kan verschillende kosten maken, afhankelijk van de benodigde werkzaamheden om een schuld te innen.

 • Incassokosten
 • Informatiekosten
 • Proceskosten
 • Beslagkosten
 • Executiekosten
 • Bureau-, dossier- of administratiekosten

Incassokosten

Wanneer de deurwaarder de debiteur benadert, brengt hij incassokosten in rekening. De hoogte van die incassokosten is wettelijk vastgelegd. Die incassokosten dienen als vergoeding voor de schuldeiser; hiermee kan hij de gemaakte kosten dekken.

Informatiekosten

Om inzicht te krijgen in de schuld en de schuldenaar kan een deurwaarder informatie opvragen bij verschillende instanties. Hij heeft bijvoorbeeld informatie nodig uit de gemeentelijke registers (Basisregistratie), van de Kamer van Koophandel of de uitkeringsinstanties. . Deze informatiekosten noemen we ook wel leges. Een deurwaarder mag (niet-openbare) informatie pas opvragen wanneer hij van plan is om de debiteur te dagvaarden.

Proceskosten

Wordt er een gerechtelijk proces gestart om de schuld te innen? Dan spreken we van proceskosten. De deurwaarder dagvaardt de debiteur voor de schuldeiser. De rechtbank brengt griffiekosten in rekening. Er start vervolgens een gerechtelijk proces waarin de schuldeiser de schuld probeert te verhalen op de debiteur.

Beslagkosten of executiekosten

Soms omvat het vonnis, de uitspraak van de rechter, dat de deurwaarder beslag mag leggen op eigendommen van de debiteur. De deurwaarder brengt dan een exploot uit aan de schuldenaar en legt beslag op deze bezittingen. Hiervoor brengt hij beslagkosten of executiekosten in rekening. Bekijk waar een schuldeiser beslag op mag leggen. Voldoet de debiteur ondanks het beslag toch zijn schuld niet? Dan mag de deurwaarder de betreffende bezittingen verkopen. De opbrengst van deze verkoop komt in mindering op de schuld.

Bureau-, administratie- of dossierkosten

Voor het aanmaken van een dossier en opstarten van het incassotraject kan een incassobureau of deurwaarder kosten in rekening brengen. Die kosten heten dan dossierkosten, bureaukosten of administratiekosten. Het gaat dan om een vaste prijs voor het aanmaken van een incassodossier.

De debiteur betaalt de meeste kosten

Wanneer u een incassobureau of deurwaarder inschakelt om een schuld te incasseren, dan betaalt de debiteur de meeste kosten. U kunt het zo zien: een incassobureau verhoogt de schuld met de (toegestane) kosten die het maakt om deze te innen. Incasso-, informatie-, proces-, beslag- en executiekosten komen voor rekening van de schuldenaar.

De schuldeiser betaalt dossierkosten en incassoprovisie

Voor het verrichten van incassowerkzaamheden brengt het incassobureau of deurwaarder soms eenmalige kosten en altijd incassoprovisie in rekening. Deze kosten worden verrekend met de totale incasso opbrengst. Bij Yuridis betaalt u € 59,00 per dossier en een incassoprovisie van 10% van het geïncasseerd bedrag.

Duizelt het u nog een beetje?

Zoals u leest is het zo eenvoudig nog niet. Om het voor u duidelijk te maken hoe de financiële afwikkeling van een incassodossier verloopt hebben we het volgende schema opgesteld:
Tariefmodel

Rekenvoorbeeld

Zie onderstaand rekenvoorbeeld voor de afwikkeling van een incassodossier bij Yuridis.

Schakel een deurwaarder in om openstaande incasso’s te innen of bel 088 – 629 00 91 voor meer informatie.

Wij helpen u graag!

 • Snel inzicht in de incasso mogelijkheden
 • Advies bij (dreigende) juridische conflicten
 • Direct een specialist inschakelen
Bel met de adviesbalie
088 - 629 00 91
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Chat via WhatsApp
06 - 57 78 85 12

De adviesbalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Gratis Advies

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Voordelen Yuridis

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • Yuridis klantbelofte

  Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
 • Overal in Nederland

  Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
 • Voor en door ondernemers

  Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
 • Transparantie

  In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
 • Klantbeoordelingen

  Beoordelingen op basis van klantervaringen
  7.7

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.