Wanneer en waarop mag een deurwaarder beslag leggen?

Uw debiteur betaalt u al een tijdje niet en u bent er helemaal klaar mee. Beslaglegging lijkt de perfecte oplossing om uw vordering alsnog betaald te krijgen. Hier heeft u een deurwaarder voor nodig. Maar beslag leggen op de eigendommen van de schuldenaar gaat niet zomaar. Een deurwaarder moet zich aan de regels houden. Yuridis legt uit wanneer u beslag mag laten leggen en op welke bezittingen.

Deurwaarder mag alleen beslag leggen na een vonnis van de rechter

Een deurwaarder mag beslag leggen op de eigendommen van uw debiteur, maar hij heeft hiervoor wel toestemming van de rechter nodig. Die krijgt hij pas wanneer uw zaak is behandeld bij de rechtbank. De rechter spreekt dan in het vonnis uit dat de vordering betaald moet worden. De deurwaarder geeft uw debiteur dan nog een paar dagen de tijd om de vordering alsnog te voldoen. Wordt er nog niet betaald? Dan kan de deurwaarder voor u beslag leggen op de bezittingen van de schuldenaar.

Beslaglegging op bezittingen en inkomsten debiteur

De deurwaarder legt beslag op de bezittingen en inkomsten van de debiteur. In de wet is vastgelegd waarop een deurwaarder beslag mag leggen. Dat doet hij in dan overleg met de opdrachtgever. Er moeten immers wel voldoende bezittingen en (toekomstig) inkomen zijn om beslag op te leggen. En de maatregel moet in verhouding staan tot de openstaande vordering. Welke soorten beslag zijn er?

 • Loonbeslag: op loon of uitkering, toelagen
 • Goederenbeslag: op auto’s, inboedel, voorraad, machines
 • Bankbeslag: op banktegoeden, effecten, maar ook de inhoud van een bankkluis
 • Registergoederen: woning, bedrijfspand, boot

Waar mag de deurwaarder geen beslag op leggen?

Een deurwaarder mag de debiteur natuurlijk niet zomaar kaalplukken. Voor bepaalde zaken geldt dat er geen beslag op gelegd mag worden. Denk bijvoorbeeld aan bedden, beddengoed, kleding, voedingsmiddelen die de schuldenaar nodig heeft de komende maand, gereedschap dat hij gebruikt om inkomsten te genereren en bezittingen van huisgenoten en huurders.

Loonbeslag

Bij loonbeslag betaalt de werkgever of uitkeringsinstantie de beslagvrije voet aan de debiteur. Dit is het gedeelte van zijn inkomen dat hij nodig heeft om van te leven.  De rest gaat direct naar de deurwaarder, zonder tussenkomst van de schuldenaar. Dit loonbeslag blijft bestaan totdat de volledige schuld is afbetaald.

Na het goederenbeslag

De deurwaarder legt in eerste instantie beslag op goederen om de debiteur zijn schuld te laten betalen. Doet de schuldenaar dit niet? Dan worden de bezittingen tijdens een veiling verkocht aan de hoogste bieder. Met de opbrengst van deze verkoop betaalt de deurwaarder uw schuld aan u.

Wat kan Yuridis nog meer voor u betekenen?

Heeft u nog geen vonnis van de rechter om beslag te leggen bij uw debiteur? Neem contact op met Yuridis: wij gaan voor u aan de slag om uw vordering te innen. Yuridis helpt u graag de schuld te incasseren:

 • Herinneringen sturen naar uw schuldenaar
 • Een laatste aanmaning verzenden
 • De debiteur bellen, mailen en bezoeken
 • Een gerechtelijk incassotraject starten

Voor het laatste heeft u altijd een deurwaarder nodig, voor de overige punten kunt u ook een incassobureau inschakelen. Yuridis is een netwerk van incassobureaus en deurwaarders, zodat we uw incassotraject altijd van begin tot eind kunnen behandelen. Voor meer informatie over beslaglegging of het hele incassotraject belt u 088 – 629 00 91.

 

Wij helpen u graag!

 • Snel inzicht in de incasso mogelijkheden
 • Advies bij (dreigende) juridische conflicten
 • Direct een specialist inschakelen
Bel met de adviesbalie
088 - 629 00 91
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Chat via WhatsApp
06 - 57 78 85 12

De adviesbalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Gratis Advies

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Voordelen Yuridis

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • Yuridis klantbelofte

  Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
 • Overal in Nederland

  Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
 • Voor en door ondernemers

  Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
 • Transparantie

  In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
 • Klantbeoordelingen

  Beoordelingen op basis van klantervaringen
  7.7

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.