Wat is het verschil tussen een deurwaarder en incassobureau?

U kunt zowel een deurwaarderskantoor als een incassobureau inschakelen voor incassowerkzaamheden, maar wat is het verschil tussen een deurwaarder en incassobureau? Hieronder treft u de belangrijkste verschillen aan.

Bevoegd en verantwoordelijk

Een incassobureau heeft veel minder bevoegdheden dan een deurwaarder. Een incassobureau kan bijvoorbeeld geen dagvaarding uitbrengen (de deurwaarder kan dat wel) en geen beslag leggen (de deurwaarder kan dat wel.

Incassobureaus doen het soms voorkomen alsof ze meer bevoegdheden hebben dan ze daadwerkelijk hebben, vooral met betrekking tot beslaglegging. Dat is handig voor het incassobureau, want beslaglegging is een pressiemiddel waardoor de schuldenaar sneller gaat betalen. Hij wil immers dat er geen beslag wordt gelegd. Toch is het dus verstandig om even stil te staan bij wat een incassobureau precies mag en niet mag. Ook het incassobureau heeft dus altijd een deurwaarder nodig om een dagvaarding uit te brengen en beslag te kunnen leggen.

Vanuit zijn beroep is de deurwaarder verplicht om rekening te houden met de belangen van zowel de debiteur als zijn opdrachtgever. De deurwaarder heeft vergaande bevoegdheden; hij kan bijvoorbeeld mensen uit hun huis zetten. Logisch dus hij dat hij zijn werkzaamheden met de nodige zorgvuldigheid en integriteit uitvoert.  En tegelijkertijd ook de belangen van zijn opdrachtgever behartigd. Het is dan ook geen toeval dat veel deurwaarders in het verleden politieagent of beroepsmilitair zijn geweest.

Toezicht en kwaliteit

Gerechtsdeurwaarders in Nederland zijn verplicht aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en zijn onderworpen aan toezicht door het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en tuchtrecht. Dit houdt in dat deurwaarderskantoren zich moeten houden aan specifieke gedragsregels. Klachten daarover door debiteuren of opdrachtgevers worden door de tuchtrechter behandeld en, indien terecht, kunnen flinke sancties worden opgelegd. Het BFT houdt controle over de financiële huishouding van het deurwaarderskantoor. Er gaat veel geld om in een incassopraktijk en het is belangrijk dat de opdrachtgever krijgt waarop hij recht heeft. Periodieke verslaggeving door het deurwaarderskantoor en audits vanuit het BFT waarborgen dit. Uw geld is bij de deurwaarder in veilige handen.

De werkzaamheden van incassobureaus zijn veel minder strikt gereguleerd. Aansluiting bij een (branche)organisatie, het handelen volgens gedragsregels en het hebben van een derdengeldenrekening gebeurt op vrijwillige basis. Lang niet alle incassobureaus hanteren dezelfde kwaliteitsmaatstaven. Er zit dus nogal wat kaf tussen het koren. En dat is van de buitenkant niet te zien. Vooral op internet doen incassobureaus zich vaak groter voor dan ze daadwerkelijk zijn.

Wij helpen u graag!

 • Snel inzicht in de incasso mogelijkheden
 • Advies bij (dreigende) juridische conflicten
 • Direct een specialist inschakelen
Bel met de adviesbalie
088 - 629 00 91
Chat via WhatsApp
06 - 57 78 85 12

De adviesbalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Gratis Advies

Voeg eventueel één of meerdere document(en) toe

verwijderen


Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en beveiligd verzonden. Met het invullen van ons formulier stemt u in met ons privacy statement.

Ik ga akkoord met het privacy statement.
Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Voordelen Yuridis

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • Yuridis klantbelofte

  Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
 • Overal in Nederland

  Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
 • Voor en door ondernemers

  Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
 • Transparantie

  In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
 • Klantbeoordelingen

  Beoordelingen op basis van klantervaringen
  7.9

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.