Wat zijn de kosten van een incasso traject?

Laat u niets wijs maken. Deurwaarders en incassobureaus werken niet voor niks en incasso is niet gratis. Wat zijn de kosten van een incasso traject? De kosten van een incassotraject bestaan uit incassokosten, incassoprovisie en de kosten voor de gerechtelijke incassoprocedure.

Incassokosten (WIK)

Zodra u de vordering uit handen geeft aan een deurwaarderskantoor zal die de vordering verhogen met de incassokosten. In veel gevallen zijn dat de wettelijke incassokosten maar in sommige gevallen heeft u hiervoor in uw algemene voorwaarden afspraken over gemaakt. Uw debiteur is verplicht deze incassokosten te betalen en dat kan ook bij de rechter worden afgedwongen. Deze incassokosten dienen als vergoeding voor de te late betaling door uw klant. En u heeft dus ook recht op die incassokosten. De wettelijke incassokosten bedragen bij vorderingen tot € 10.000, = tussen 5% en 15% van de vordering. Dat dan met een minimum van € 40, =.

 Incassoprovisie

Voor hun incasso activiteiten vragen incassobureaus en deurwaarders een vergoeding. Dat noemen we dan de incassoprovisie. Zij maken afspraken met hun klant over de hoogte van die vergoeding. Vaak is deze incassoprovisie even hoog als de incassokosten die bij de debiteur in rekening worden gebracht. Maar dat is dus niet verplicht. De incassoprovisie kan ook hoger of lager zijn dan de, bij de debiteur in rekening gebrachte, incassokosten.

Deurwaarderskosten

Voor de handelingen in het gerechtelijk incassotraject brengt de deurwaarder kosten in rekening. Dan gaat het dus bijvoorbeeld om de kosten van het uitbrengen van de dagvaarding (2018: € 81,=), de betekening van het gerechtelijk vonnis (2018: € 77,95) en het leggen van beslag. Deze kosten zijn gereguleerd en worden in principe betaalt door uw debiteur. Het kan echter voorkomen dat de rechter deze kosten niet (of niet volledig) toekent. Of dat uw debiteur ze uiteindelijk niet volledig kan betalen.

Griffierecht

Zodra er een gerechtelijke incassoprocedure wordt gestart zijn er kosten verschuldigd aan de rechtbank. Dit griffierecht dient als vergoeding voor de rechtbank en bedraagt € 179, = bij vorderingen tot € 500, = en € 476, = bij vorderingen tot € 12.500, =. Ook deze kosten worden in rekening gebracht bij uw debiteur.

Yuridis Incasso hulp

Al met al is het dus best lastig om vooraf aan te geven met welke kosten u te maken heeft in een incassotraject. Dat is namelijk afhankelijk van de fase waarin de vordering wordt geïncasseerd en of de volledige vordering bij uw debiteur wordt geïncasseerd. Yuridis heeft een unieke reken- en adviestool ontwikkeld om u inzicht te geven. Met deze Yuridis Incasso hulp berekent u zelf in enkele klikken de incassokosten, uw kans van slagen en de incasso-opbrengst in elke fase.

Wij helpen u graag!

 • Snel inzicht in de incasso mogelijkheden
 • Advies bij (dreigende) juridische conflicten
 • Direct een specialist inschakelen
Bel met de adviesbalie
088 - 629 00 91
Chat via WhatsApp
06 - 57 78 85 12

De adviesbalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Gratis Advies

Voeg eventueel één of meerdere document(en) toe

verwijderen


Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en beveiligd verzonden. Met het invullen van ons formulier stemt u in met ons privacy statement.

Ik ga akkoord met het privacy statement.
Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Voordelen Yuridis

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • Yuridis klantbelofte

  Wij zetten ons maximaal in om u vooruit te helpen
 • Overal in Nederland

  Het meest uitgebreide deurwaardersnetwerk van Nederland
 • Voor en door ondernemers

  Onze partners zijn zelf ondernemers en kennen uw uitdagingen
 • Transparantie

  In proces, kosten en resultaat. U weet vooraf waar u aan toe bent.
 • Klantbeoordelingen

  Beoordelingen op basis van klantervaringen
  7.9

Er zijn deurwaarders gevonden.

Klik hier voor de resultaten.